U heeft een nieuw logo nodig. Voor uw klanten is het logo hetgeen waaraan ze uw organisatie herkennen. Uw logo heeft dus een grote impact. Hoe bedenkt u nou een goed logo? Hieronder staan 21 tips om een effectief logo te bedenken.
Onderzoek
1. Wie is uw doelgroep?
Kinderen reageren anders op een logo dan volwassenen. Een logo met verschillende kleuren spreekt kinderen wel aan, maar volwassenen niet. Kijk wat wat uw doelgroep belangrijk en mooi vind. Voor motorrijders bent u beter af met een stoer logo en voor vermogende ouderen werkt een elegant logo beter.
2. Wat is de kracht van uw bedrijf?
Een logo is effectief als het de kracht van uw bedrijf uitstraalt. Daarvoor moet u er wel achter komen wat de kracht van uw bedrijf is. U heeft bijvoorbeeld een webshop met een snelle levertijd. Illustreer dat bijvoorbeeld simpelweg met een pijl naar rechts.
3. Negeer de trends
Er zijn altijd bepaalde trends op het gebied van logo’s. In 2015 waren bijvoorbeeld statistieken, boemerangs, contouren en foto’s in. In 2016 waren cirkels, hoeken, stippellijnen en logo’s die eruit zien of ze handgemaakt zijn populair. Ga niet met de trends mee, want de meest effectieve logo’s zijn tijdloos.
4. Wie zijn uw concurrenten?
Kijk naar de logo’s van uw concurrenten. Uw doel is om een logo te verzinnen dat eruit springt. Zorg er daarom voor dat uw logo er anders uit ziet. Als u (onbewust) een concurrent na doet, is uw logo niet succesvol.
5. Laat u inspireren!
Op het internet is een bijna oneindige hoeveelheid logo’s te vinden. Kijk vooral naar de meest herkenbare logo’s, zoals het logo van ING, Shell, Windows, enzovoorts. Vraag u of wat deze logo’s met elkaar gemeen hebben en wat ze zo effectief maakt.
Het bedenken
6. Mind mapping
Mind mapping is een effectieve manier om een logo te bedenken. Zet in het midden van een blad papier uw bedrijf. Zet daaromheen allerlei woorden die met uw bedrijf te maken hebben. U heeft bijvoorbeeld een restaurant, de Dondergans:
7. Vereenvoudig
De beste logo’s zijn heel simpel. Kijk bijvoorbeeld naar het logo van Apple, Nike of de Olympische Spelen. Mensen onthouden een eenvoudig logo namelijk beter. Hoe meer elementen van een logo iemand moet onthouden, hoe sneller diegene het logo vergeten is.
Ingewikkelde logo’s verouderen ook sneller dan eenvoudige logo’s. Kijk maar naar het allereerste logo van Apple dat in gemaakt werd door één van de oprichters van het bedrijf, Ronald Wayne, in 1976.
Het logo was al hopeloos ouderwets in 1976. Het bevat bovendien veel te veel informatie voor het publiek om te onthouden.
8. Wees origineel
Zorg dat er een onverwacht element in uw logo zit. Bij het logo van Apple is dat bijvoorbeeld de hap uit de appel. Bij Toblerone is er bijvoorbeeld een beer verborgen in het logo (dit logo is overigens niet gemaakt door ons).
9. Als u twijfelt, laat het dan weg
Als u niet weet of een bepaald element van logo nut heeft, dan is het waarschijnlijk overbodig. De eenvoudigste versie van uw logo is meestal ook de meest effectieve versie.
10. Een veelzijdig logo
Een goed logo is een logo dat voor allerlei media gebruikt kan worden. Let erop dat uw logo nog steeds herkenbaar is als het verkleint of vergroot wordt.
11. Een logo dat past bij uw bedrijf
Heeft u een speelgoedwinkel? Dan is een kleurrijk en vrolijk logo geschikt. Bij een beveiligingsbedrijf is een serieus logo dat vertrouwen oproept beter.
12. Overweeg een typografisch logo
Een typografisch logo is een logo met alleen letters. Veel beroemde logo’s bestaan alleen uit letters zoals het logo van H&M en Google (deze logo’s zijn niet ontworpen door 15 Euro Logo’s).
13. Uw logo hoeft niet direct te tonen wat uw bedrijf doet
Als schilder bent, hoeft u niet per se een kwast of verf in uw logo te verwerken en als u een garage heeft, hoeft u logo niet per se een auto te bevatten. Kijk maar eens naar beroemde logo’s. In het logo van Starbucks ziet bijvoorbeeld u geen koffie en in het logo van Ikea ziet u geen meubels.
14. Contrast
Door scherpe contrasten in uw logo te gebruiken, maakt u uw logo opvallender. Een mogelijkheid is gebruik maken van zwart en wit, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om groen en geel te gebruiken of wit en blauw zoals McDonald’s of Albert Heijn (deze logo’s zijn niet door ons ontworpen).
Kleuren
15. Werkt het logo ook in zwart-wit?
Als u een logo in kleur hebt, is het handig om te kijken of het logo ook werkt in het zwart-wit. Kranten zijn grotendeels in zwart-wit en veel mensen hebben nog een zwart-wit printer thuis.
16. De invloed van kleuren
Mensen reageren op een bepaalde manier op kleuren. Dat varieert wel per cultuur en per tijd. Vroeger werd roze bijvoorbeeld gezien als een mannelijke kleur. Het hangt ook af van de gender en de leeftijd van het publiek hoe ze een bepaalde kleur waarderen.
Blauw
Blauw is een kleur die rustig maakt. Het is de lievelingskleur van de meeste mensen. Blauw is een kleur die vertrouwen wekt. Veel banken en financiële instellingen zoals, ING, Ideal en Rabobank gebruiken blauw in hun logo’s.
Groen
Groen is de kleur van de natuur en daarom ook de kleur van balans, rust en groei.
Het logo van McDonalds is recentelijk opnieuw ontworpen. Het was eerst rood en geel en is nu groen en geel. McDonalds stond namelijk bekend als een ongezonde en milieuvervuilende fastfoodketen. Met het nieuwe groene logo wil McDonalds uitstralen dat het millieuvriendelijkheid en gezond bedrijf is.
Rood
Rood is een krachtige en dynamische kleur. Het wordt zowel geassocieerd met liefde en passie als angst. Rood is de ideale kleur om de aandacht te trekken.
Geel
Geel is de kleur van het optimisme, vooruitgang en geluk. Shell, Zwitsal en Renault maken bijvoorbeeld gebruik van geel.
Oranje
Oranje wordt geassocieerd met warmte (vuur) en eten. Het is ook de kleur van beweging, plezier en Nederland. In het logo van veel sportverenigingen is oranje verwerkt.
Paars
Paars was vroeger erg duur om te maken. Alleen de superrijken konden het zich veroorloven om paarse kleding te dragen. Het is nog steeds de kleur van luxe. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen over het algemeen positief en mannen negatief op paars reageren.
Roze
Roze is de kleur van vrouwelijkheid. Het wordt voornamelijk gebruikt voor logo’s van bedrijven die zich op vrouwen richten.
Bruin
Veel mensen hebben een hekel aan bruin. Het is de kleur van vuil. Het is echter ook de kleur van de aarde, familie en vriendschap. In het logo van Nespresso en UPS (niet door ons ontworpen) is bruin verwerkt.
Goud
Goud wordt gezien als de kleur van luxe, geluk en prestige. Wilt u uw logo ook op uw website gebruiken? Dan is goud geen geschikte kleur. Op websites ziet goud er namelijk meestal uit als vies geel.
Zwart
Als u wilt dat uw logo autoriteit, elegantie of luxe uitstraalt, is zwart de ideale kleur. Denk aan het logo van de BBC en Chanel. Kijk wel uit met deze kleur. Te veel zwart impliceert verdriet en eenzaamheid.
Grijs
Grijs zit ergens tussen grijs en wit. Grijs wordt geassocieerd met nederigheid, functionaliteit en respect. Het is een neutrale kleur die makkelijk te combineren is met een andere kleuren. Grijs is ook de kleur van saaiheid.
Wit
Wit wordt over de hele wereld gezien als de kleur van vrede, onschuld en vrijheid. Het bovendien een kleur die kalmeert.
17. Kleur voorkeuren: genders
Elke doelgroep heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om kleuren. Er is vooral een verschil tussen de voorkeuren tussen mannen en vrouwen. Vrouwen kunnen over het algemeen meer kleuren waarnemen. Dit kwam uit een onderzoek uit 2003 waaraan 232 mensen uit 22 landen meededen:
Vrouwen
3 favoriete kleuren:
- Blauw (35%)
- Paars (23%)
- Groen (14%)
3 meest gehate kleuren:
- Oranje (33%)
- Bruin (20%)
- Grijs (17%)
Mannen
3 favoriete kleuren:
- Blauw (57%)
- Groen (14%)
- Zwart (9%)
3 meest gehate kleuren:
- Bruin (27%)
- Oranje (22%)
- Paars (22%)
18. Kleur voorkeuren: leeftijden
Voor jonge kinderen is er, net als volwassenen, een verband tussen kleur en emotie. Kinderen associëren meestal vaak andere kleuren bij bepaalde emoties.
Volwassenen
Vreugde: geel
Verdriet: zwart
Boosheid: rood
Favoriete kleur: blauw
Kinderen
Vreugde: rood
Verdriet: blauw
Boosheid: er was niet een bepaalde kleur die eruit sprong
Favoriete kleur: rood
19. Clichés gebruiken
Er zijn een aantal clichés die u vaak terugziet bij logo’s. De wereldbol die staat voor een internationaal bedrijf en een boom die staat voor milieuvriendelijkheid. Vermijd clichés, want een effectief logo is origineel en niet afgezaagd.
20. Te veel tijd spenderen aan onderzoek
Onderzoek is belangrijk, maar op een gegeven moment wordt het tijd voor de volgende stap. Het is makkelijk om te lang in de onderzoeksfase te blijven hangen. Plan van te voren hoe lang u de tijd neemt voor het onderzoek en hou u aan die planning.